Jak zrobić zalewę do ogórków w occie?
Jak zrobić zalewę do ogórków w occie?

Jak zrobić zalewę do ogórków w occie?

Jak zrobić zalewę do ogórków w occie?

Wprowadzenie

W dzisiejszym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na pyszną zalewę do ogórków w occie. Ta tradycyjna polska przekąska jest idealna na letnie grillowanie, przyjęcia czy po prostu jako dodatek do obiadu. Zalewa nadaje ogórkom wyjątkowy smak i chrupkość, a my podzielimy się z Tobą naszym sekretem, jak przygotować ją w domu.

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kopru
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie

Krok 1: Przygotowanie ogórków

Pierwszym krokiem jest dokładne umycie ogórków gruntowych. Następnie obierz je ze skórki, a jeśli są większe, pokrój na mniejsze kawałki. Możesz również zostawić ogórki w całości, jeśli wolisz większe korniszony.

Krok 2: Przygotowanie zalewy

W dużym garnku wymieszaj ocet, wodę, cukier i sól. Zagotuj mieszankę, a następnie dodaj gorczycę, ziarna pieprzu, ziarna kopru i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotuj przez około 5 minut, aby aromaty się połączyły.

Krok 3: Zalewanie ogórków

Przygotowane ogórki umieść w słoikach, starając się je jak najmocniej wcisnąć. Następnie zalej je gorącą zalewą, starając się, aby były całkowicie przykryte. Zamknij słoiki dokładnie i odstaw do ostygnięcia.

Krok 4: Przechowywanie

Po ostygnięciu słoiki z zalewą i ogórkami przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez co najmniej 2 tygodnie. Im dłużej będą się marynować, tym lepszy smak uzyskasz.

Podsumowanie

Teraz wiesz, jak zrobić pyszną zalewę do ogórków w occie. To prosty przepis, który możesz wykorzystać do przygotowania domowych korniszonów. Pamiętaj, że im dłużej ogórki będą się marynować, tym lepszy smak uzyskasz. Smacznego!

Wezwanie do działania: Przygotuj zalewę do ogórków w occie, korzystając z poniższego przepisu:

Składniki:
– 1 kg ogórków
– 1 litr wody
– 200 ml octu
– 2 łyżki soli
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka gorczycy
– 1 łyżeczka ziaren pieprzu
– 1 łyżeczka ziela angielskiego
– 2 liście laurowe

Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój na plasterki lub kawałki według preferencji.
2. W dużym garnku zagotuj wodę, ocet, sól i cukier. Gotuj przez kilka minut, aż sól i cukier się rozpuszczą.
3. Dodaj gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe do gotującej się zalewy.
4. Dodaj pokrojone ogórki do garnka z zalewą i gotuj przez około 5 minut.
5. Przełóż ogórki wraz z zalewą do słoików, starannie je zakręć i odstaw do ostygnięcia.
6. Po ostygnięciu przechowuj słoiki w lodówce przez co najmniej 24 godziny przed spożyciem.

Link tagu HTML do strony https://www.fairplay.org.pl/:
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej na temat Fair Play.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here